
Başlıklar
Bazı kediseverler tarafından İran kedisinin en güzel türü olduğu düşünülen ve oldukça nadir olmasına rağmen en popüler uzun tüylü kedilerden birisi olan Chinchilla kedileri, sürmeli gibi duran zümrüt yeşili gözleri ve gümüş renkli, kadife gibi tüyleriyle bizleri hipnotize etmek için yaratılmış gibi görünüyorlar.
Bu kedilere aynı zamanda Chinchilla İran kedisi olarak da hitap ediliyor.
“Chinchilla” ismi, Güney Amerika kökenli bir kemirgen olan Chinchilla’yla aynı kürk rengine sahip olduğu için koyulmuş.
Gerçek bir aile kedisi olan bu kediler, iyi huylu ve uyumlu olmalarına rağmen zahmetli bakımları nedeniyle kafanızda tereddüt yaratmış olabilir.
Kısaca Chinchilla Kedisi
- Ortalama yaşam süreleri 14-16 yıl arasındadır.
- Erkek Chinchillalar 3.6-6.8 kg, dişiler ise 3.2-4.5 kg arasında olur.
- Vücut tipleri, diğer uzun tüylü kediler kadar iri değildir.
- Sakin bir yapıya sahiptir.
- Zeki ve uyumludur.
- Sevecen olmasına rağmen bağımsız vakit geçirmekten hoşlanır.
- Her gün mutlaka tüy bakımına ihtiyacı vardır.
- Dış mekana ihtiyaç duyabilir.
- Küçük çocuklu aileler için uygun değildir.
Chinchilla Kedisi Karakteri
Chinchilla kedileri, insanlarla yaşamaktan keyif alan, oyuncu ve etkileyici kedilerdir.
Ortalama yaşam süreleri 14-16 yıl arasında değişir. Biraz şans ve iyi bir bakımla bu sürenin üstünde bir yaşamları olabilir.
Sessiz ve sakindir. Enerjik ve hareketli kedilerden olmadıkları için sakin ve rutini olan ev ortamlarında mutlu olurlar. Yalnız yaşayanlar, yaşlılar, büyük yaşta çocukları olanlar ve başka hayvanları olanlar için uygun bir kedidir.
Çocuklu aileler için pek tavsiye edilmiyor ama yine de bu türü seçerseniz çocuklarla yaşamaya başlamadan önce gözetiminiz altındayken, güvenli bir tanışma ortamı yaratılmasını tavsiye ederim.
Çoğu zaman, oyun oynamaktansa kucağınıza ya da yanınıza kıvrılıp yatmayı tercih ederler. Her ne kadar uyumlu ve sakin kediler de olsalar, yabancıların etrafındayken gergin olabilirler. Yeni insanlara alışabilmeleri için birkaç kez görmeleri gerekir.
Buna rağmen, İran kedileri arasında en dışadönük olarak Chinchilla kedileri sayılır. Genelde bir ya da iki kişiye karşı özel bir bağ geliştiren sadık bir kedidir.
Diğer kedilerle ve köpeklerle aynı ortamda olmaktan rahatsız olmazlar. Yine de, eğer diğer kedi ya da köpekler çok hareketliyse, bu durumdan rahatsız olabilirler. Evdeki diğer evcil hayvanların hem yaş hem de enerji seviyesi olarak uyumlu olmaları birbirlerine alışmalarını ve anlaşmalarını kolaylaştırabilir.
Oyun
Pek aktif olmayan Chinchilla kedilerine ilgilerini çekecek oyuncaklar sunmak ve sizinle birlikte oyun oynayarak vakit geçirmesini sağlamak, hem mutluluğu hem de egzersiz yapması açısından önemlidir.
Evde sizinle vakit geçirmekten ve oyun oynamaktan hoşlanırlar ama bunun yanında dışarı çıkmak da isteyebilirler.
Eğer kedinizi dışarı çıkarmayı düşünüyorsanız, dışarıda olduğu süre boyunca sizin gözetiminiz altında olmasına özen gösterin.
Çıkmasına izin vermeden önce mutlaka bütün aşılarını ve parazit damlası gibi dışarıdan kapabileceği hastalıklara karşı önlem almaya dikkat edin.
Ayrıca, kaybolma ya da çalınma ihtimaline karşı künye almayı ve/veya mikroçip taktırmanızı öneririm. Yavruluktan itibaren göğüs tasmasına alıştırırsanız dışarıda birlikte gezerken güvenli bir mesafede kaldığından emin olabilirsiniz.
Tuvalet Eğitimi
Çoğu kedi, kendi başına tuvaletini yapabilir hale gelince, içgüdüsel olarak kum kabını kullanması gerektiğini anlar. Bunun yanısıra, annelerinin de davranışlarını taklit ettikleri için onun kullandığını görmesi de etkili olur.
Kediniz eve geldiğinde kum kabının yerini bir kez göstermeniz genellikle yeterli olur.
Chinchilla kedileri kum kabı konusunda oldukça hassastır ve pis olduğunu düşünürse kum kabını kullanmaktan vazgeçebilir. Bu nedenle günlük olarak temizlemenizi öneririm.
Çocuklar ve Hayvanlarla Olan Iletişimi
Chinchilla kedileri, sessiz ve sabırlı yapılarını diğer İran kedileriyle paylaşır. Fakat onlara göre daha oyuncu, zeki ve aktif olurlar. İlgiden hoşlanan ve kucak kedisi olan bu kedilere, çocukların ya da güçlü köpeklerin yanında çok daha dikkat edilmesi gerekir.
İyi ve barışçıl yapıları, kendisini koruma konusunda zorlanmalarına ve dikkat edilmezse incinmelerine neden olabilir. Bu nedenle küçük çocuklu ve yüksek enerji, güçlü köpekli evlere uygun olmayabilirler.
Çok uzun saatler kedinizi evde yalnız bırakmanızI gerektiren bir düzeniniz varsa ona bir arkadaş bulmanızı tavsiye ederim.
Chinchilla Kedisi Fiziksel Özellikleri
Çoğu Chinchilla kedisi bebek yüzlüdür ve kalkık minik bir buruna sahiptir ama yine de, bu ırkın da “peke-face” denen yassı suratlı olanları da var. Özellikle kedi şovlarında yassı suratlı olanları görmek mümkün.
Diğer İran kedilerine göre daha küçük bir yapıya sahiptir. Erkek Chinchilla kedileri 3.6-6.8 kg arasında değişirken, dişiler ise 3.2-4.5 kg arasında olur.
Kompakt bir gövdesi, kısa bacakları ve geniş bir kafası, büyük yuvarlak patileri, gür tüylü ve kısa bir kuyrukları vardır. Kulakları kafalarının iki yanında ayrık bir şekilde konumlanır.
Kürk renkleri gümüş, mavi/gri ve sarı olarak görülebilir. İri, yuvarlak ve etkileyici gözleri ise mavi ya da zümrüt yeşili olur. Nadiren de olsa bazı koyu kürke sahip Chinchilla kedilerinin sarı gözlerinin olduğu görülmüş ve bu türe “pewter” demişler.
Kalkık burunları kiremit rengi olur ve diğer İran kedileri kadar kısa burunlu olmazlar.
Gözlerinin etrafı, burunları ve ağzının çevresi siyah veya koyu kahverengi tüylerle çizilmiş gibidir.
Chinchilla Kedisi Yavruları
Chinchilla kedilerinin kabarık yumuşacık tüyleri ve kraliyet ailesine mensup güzellikleri yavruluktan itibaren dikkat çekmeye başlar.
Her doğumda ortalama 1 ile 6 arasında yavru dünyaya gelebilir. Ortalama olarak 4 yavrunun doğması beklenir. İlk doğumda bu sayı genellikle daha az olur.
Yavrular koyu renk –neredeyse siyah tüylerle doğar ve zaman ilerleyip, yavrular büyüdükçe renkleri açılıp beyazlaşmaya başlar.
Yavru kedilerin harcadıkları enerjinin fazlalığı ve büyümeleri için gerekli olan besinleri almaları çok önemlidir.
- 8-12 haftalık yavruları günde 4 kez, 5-7 g kuru mama ya da 35-50 g yaş mamayla,
- 3-6 aylık yavruları günde 3 kez, 6-8 g kuru mama ya da 60-70 g yaş mamayla,
- 6-12 aylık kedileri günde 2 kez 12-17 g kuru mama ya da 90-110 g yaş mamayla beslemek gerekir.
Tüyleri
Tüylerinin dipleri daha açık tonda olur ve uçlara doğru siyah ya da mavimsi bir renge doğru değişir. Bu renk değişikliği, gümüşi bir parlaklık yaratır. Kürkünün özelliğinden kaynaklanan eğimi sayesinde tüyleri diğer kedilere göre çok daha parlak görünür.
Kedilerin doğal olarak bu kadar uzun tüyleri ya da yoğun kürkü yoktur. Bu şekilde üretildiğinde, kedinizi ve tüylerini sağlıklı tutmak için önemli bir çaba gerekir ve hem kediler hem de sahipleri bu kadar çok bakım gerekmesinden dolayı strese girebilir.
Chinchilla Kedisi Bakımı
Chinchillaların bakımının da İran kedileri gibi, birçok ev kedisinden daha zahmetli olduğunu söyleyebilirim.
Özellikle tüy ve göz bakımını atlamadan her gün yapmanız gerekiyor.
Tüy Bakımı
Uzun ve ipeksi tüyleri, bu türün en dikkat çekici özelliklerinden birisidir.
Güzellikleri ve iyi huylarından dolayı çok tercih edilen bir tür olmasına rağmen, bir Chinchilla almadan önce, tüylerinin günlük bakım gerektirdiğini unutmamak gerekiyor. Sık ve uzun tüylerini her gün mutlaka taramalısınız.
Tüyleri sadece çok uzun olduğu için değil, aynı zamanda çok tüy döktükleri için de her gün taranması çok önemlidir.
Özellikle mevsim geçişlerinde daha fazla tüy dökecekleri için bütün eşyalarınızın tüyle kaplanmaması ve kedinizin tüylerinin düğümlenip kesilmek zorunda kalmaması için bunu bir alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. Bu düğümlenme ve matlaşmaların önüne geçemezseniz traş ettirmeniz gerekir.
Yavruyken çok fazla tüy dökmemelerine rağmen, taranmaya alışmaları için erkenden başlamanızı tavsiye ederim. Yavruyken metal taraklar çok sert gelebilir ve hareketli bir yavruysa kendisine zarar verebilir. Bu nedenle ilk başta bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Diş fırçası, annesinin dilinin dikenli yapısına benzer bir his yarattığı için kedinizin rahatlamasına ve sizinle bağ kurmasını kolaylaştırmaya yarar.
Yetişkin kediniz için paslanmaz çelik dişleri olan taraklardan kullanırsanız, hem tüy dökülmesini azaltma hem de tüylerinin düğümlenmesini engelleme konusunda yardımcı olacaktır. Bu tür taraklardan alırken uzun tüylü ırklar için olanlardan almaya dikkat edin. Kısa tüylü ırklar için olanlardan aynı oranda randıman alamayabilirsiniz.
Derisine zarar vermemesi için, uçları çok sivri olmayan ve tüylerinin tamamına ulaşabilecek uzunlukta dişleri olan bir tarak tercih etmelisiniz.
Hem tarak hem de fırça kullanırsanız daha etkili ve sağlıklı bir bakım yapabilirsiniz. Tüy toplama eldivenleri de oldukça etkili oluyor ve taraktan rahatsız olan bazı kediler için uygun tercih olabiliyor. Yine de Chinchilla ya da başka bir uzun tüylü kedi için tek başına yeterli olmaz.
Düğümlenen tüyler derisini çekiştirip canını yakacağı için bu tür durumlarda dikkatli bir şekilde, derisine çok yaklaşmadan düğümleri makas yardımıyla kesebilirsiniz.
Tararken özellikle dikkat etmeniz gereken bölgeler olarak; bacak arkaları, karın, kulaklarının arkası, çene ve göğsünün altını söyleyebilirim.
Özellikle arka kısımlardaki tüylerine dışkı bulaşma ihtimaline karşı dikkatli olmalısınız.
Her zaman, kedinizin tüylerini yattığı yönün tersi yönünde nazikçe taramalısınız ki diplere ulaşabilesiniz.
Uzun tüylü kediler için özel olarak üretilen macunlar da özellikle mevsim geçişlerindeki aşırı tüy dökme dönemlerinde hem daha az tüy dökülmesine hem de yuttuğu tüyleri dışkıyla atmasını kolaylaştırma konusunda yardımcı olur.
Detaylar gözünüzü korkutmuş olabilir ama aslında o kadar da zor ya da zaman alıcı bir şey değil. Her gün sadece 10-15 dakikanızı ayırmanız yeterli olur.
Diş, Kulak ve Tırnak Bakımı
Kediler sürekli kuru mama yedikleri için dişlerinde tartar oluşumu ve diş etlerinde enfeksiyon görülme olasılıkları artar. Bu nedenle düzenli olarak dişlerini fırçalamanız gerekir.
Özellikle tek başına yaşayan kediler kulaklarını yeterince temizleyemeyebilir ve bu noktada sizin devreye girmeniz gerekir. Düzenli olarak kulaklarını kontrol edip, içine dokunmadan yüzeyde biriken kirleri nemli bir pamukla temizlemeniz yeterli olacaktır.
Kedinizin tırnaklarını 2-3 haftada bir ya da etrafa zarar vermeye başladığını gözlemlediğiniz zaman kesebilirsiniz. Bunun için normal tırnak makaslarını kullanmanız pek de iyi bir fikir olmayabilir. Kedi tırnak makasından almanızı öneririm. Kedilerin tırnak şekline daha uygun olarak yapıldığı için çok daha kolay ve düzgün bir şekilde kesmenizi sağlıyor. Ben yaklaşık 10 yıl önce aldım ve hala yeni gibi kesmeye devam ediyor.
Göz Bakımı
Chinchilla kedilerinin hem tüylerinin renginin açık olmasından dolayı hem de İran kedilerinde de görülen göz sulanma probleminden dolayı düzenli olarak göz çevresi temizliği yapılmalıdır.
En azından haftada bir kez ya da akıntı olduğunu gözlemlediğiniz sıklıkta olacak şekilde nemli temiz bir bezle göz çevresini temizlemelisiniz. İki göz için de ayrı bez kullanarak olası bir enfeksiyonun yayılmasının önleyebilirsiniz.
Gözlerinin etrafını düzenli olarak temizlemezseniz, göz yaşlarının değdiği kısımlarda renk değişikliği oluşur.
Beslenme
Chinchillalar da diğer her kedi gibi etçildir ve hayvansal ürünler tüketerek sağlıklarını korurlar. Hepçillere göre üç kat daha fazla protein tüketmeleri gerekir.
Hassas bir sindirim sistemine sahip oldukları için her zaman kaliteli mamalar tercih etmelisiniz. Mamanın yetersiz geldiğini anormal miktarda tüy dökülmesi veya tüylerde matlaşma gibi problemlerden de anlayabilirsiniz.
Yüz yapılarından kaynaklanan küçük çeneleri yüzünden büyük taneli kuru mamaları yemekte zorlanabilecekleri için küçük taneli olanlardan almanızı öneririm.
Çok sık mama değişikliği yapmamanızı ve değişiklik yapacağınız zaman eski ve yeni mamayı birbirine karıştırarak ve eskisinin miktarını azaltarak yavaş bir geçiş yapmanızı öneririm. Yaş ve ihtiyaca göre de zamanla besin değerleri farklı olan mamalara geçmeniz gerektiğinde ise veterinizin tavsiyelerine göre hareket edebilirsiniz.
Her kedinin kendine özgü bir damak tadı oluyor ve keskin hatlarla çizilmiş bir beslenme programını kabul etmeyebiliyorlar.
Yine de, bütün kedilerin etçil olduğunu ve 41 çeşit farklı besine ihtiyaç duyduklarını unutmamak gerekiyor.
Beslenme sürecindeki porsiyon değişiklikleri yaşa ve kilosuna göre değişkenlik gösterebilir. Yavru kediniz varsa, yetişkin ya da yaşlı bir kediye göre hem miktar olarak hem de besin değerleri anlamında çok daha fazla kalori alması gerekir.
İran kedileri gibi Chinchilla kedileri için de yüksek protein ve düşük karbonhidrat içeren mamalar tercih etmelisiniz. Beslenme düzenine yağ, protein, mineraller ve vitaminlerin olması gerektiği gibi dahil edilip edilmediğine dikkat etmek gerekiyor.
Kedinizin yaşına göre yemesi gereken besin miktarını, sıklığını ve ideal vücut ağırlığını veterinerinizden öğrenebilirsiniz.
Yaş mamayı yemekten daha çok hoşlanmalarına rağmen kuru mamaya göre daha kolay bozuluyor olmaları büyük bir dezavantaj. Kuru mamanın ise; saklanması daha kolay ve konserve mamalara göre daha hesaplı. Çok sık yaş mama verirseniz kedinizin kuru mama yememek için direndiğini görebilirsiniz.
Market mamalarını çok zorda kalmadıkça tercih etmemenizi öneririm. İçerik olarak zayıf fakat aromatik olarak güçlü mamalar oldukları için kedinizin iştahla yemesine rağmen sağlıklarını olumsuz yönde etkileme ihtimalleri oldukça yüksek. Ben sadece sokaktaki kediler için çok miktarda ve hesaplı olması açısından bu mamaları tercih ediyorum.
Su kabını her gün yıkamanız ve sularını tazelemeniz gerekir. Böbrek problemlerine yatkın oldukları için su içmelerini yakından takip etmenizi öneririm.
Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?
- Kediler karbonhidrata ihtiyaç duymaz. Karbonhidratı parçalayan ve vücutta kullanılmasını sağlayan enzimler kedilerde bulunmaz. Bu nedenle seçeceğiniz mamada karbonhidratın ya minimumda ya da hiç olmamasına dikkat etmelisiniz.
- İçerikler kısmında mısır ve tahılların birinci sırada yer aldığı mamalardan uzak durun. Kediler etçil oldukları için ana besin maddesi et olan ürünleri tercih etmelisiniz.
- Mamaların içine kuyrukyağı konularak daha lezzetli ürünler hazırlıyorlar fakat bu kutuların düzgün koşullarda saklanamaması durumunda nemlenip küf oluşmasına ve salmonella gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle kuru mama poşetlerini kuru, serin bir yerde ve ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeye dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda açık kalan mamalar kokusunu yitirdiği için kedinizin de yemeğini yememe ihtimali artar.
- Mama içeriği kısmında Propylene Glycol (PG) görürseniz o mamadan almayın. PG, nem verici olarak kullanılan bir maddedir ve anti-friz olan Ethylene Glycol (EG)’ün türevidir.
Hangi Besinleri Tüketmeli?
Kedinizin yavruyken ihtiyacı olan besin ihtiyacıyla, yetişkin ve yaşlılığındaki aynı olmaz. Bu nedenle sürekli aynı mamayla devam etmek mümkün değil. Bazı kedi sahipleri kuru mamanın sağlıksız olduğunu ve sadece yaş mamayla beslenmeleri gerektiğini düşünse de dengeli bir beslenme düzeniyle kedinizin ihtiyacı olan besini almasını sağlayabilirsiniz.
İdrar yolları problemleri, böbrek hastalıkları yaşama risklerine karşı yaş mama sayesinde alacakları sıvı bu konuda size yardımcı olabilir.
Mısır, gluten, soya ürünleri olan ve yapay renklendirici kullanılan mamalardan her zaman uzak durmanızı tavsiye ederim.
Her gün aynı şeyleri yemek bize sıkıcı geldiği gibi kediniz için de bir noktadan sonra sıkıcı olabileceğini unutmamak gerekiyor. Bu yüzden arada bir mama değiştirmeniz kedinizin yemeğe olan ilgisini kaybetmemesi konusunda yardımcı olabilir.
Chinchilla İran Kedisi ile Gölgeli “Shaded” İran Kedisi Arasındaki Fark
Chinchilla kedileri bazen gölgeli İran kedisi türleriyle karıştırılabiliyor. Aradaki fark çok küçük olmasına rağmen ayırt etmek mümkün.
- Chinchilla kedilerinin tüy uzunluğunun 1/8’i yatık olur,
- Gölgeli İran türünün tüy uzunluğunun 1/3’ü yatık olur.
The Cat Fanciers’ Association’ın kabul ettiği ırk standartlarına göre, Chinchilla kedilerinin kürk renginin daha açık olması da ayırt edici bir özellik olarak kabul ediliyor.
Bu kedilerin kürk rengi o kadar başarılı olmuş ki günümüzde Chinchillalar ve gölgeli İran kedileri, ayrı bir İran kedisi kategorisi altında gösterilmeye başlandı.
Chinchilla Kedilerilerinde Sık Görülen Sağlık Sorunları
Kedinize sağlıklı ve uzun bir hayat sunabilmek adına ırkı ne olursa olsun, düzenli sağlık kontrollerini yaptırmanız gerekir.
Düzenli bakımının yapılması gereken uzun tüylerinin dışında göz, kulak ve böbrek sağlığına da her zaman çok dikkat etmelisiniz.
Diğer İran kedilerine göre daha sağlıklı olmalarına rağmen Chinchillalarda da aynı hastalıkların görülmesi mümkün;
- Kafa yapıları küçük ve suratları basık olduğu için çene deformasyonu görülebiliyor. Bu deformasyon, dental problemlere ve dolaylı olarak yemek yemede sorunlara neden olabiliyor.
- Minik burun delikleri ve yumuşak damakları yüzünden ciddi solunum sıkıntısı yaşayabiliyorlar.
- Gözyaşı kanalının tıkanması. Gözyaşı kanalları, gözlerin kenarlarında bulunur ve eğer bir şekilde tıkanıp bu kanallar işlevini yerine getiremezse, sürekli gözleri yaşarıp yüzünü devamlı ıslatarak cildinde kızarıklık ve yaralara sebep olabilir. Bunun birçok nedeni olabilir; gözünde enfeksiyon olması, darbe alması ya da kirpiklerin düzgün çıkmaması gibi. Bu nedenle düzenli göz çevresi temizliği çok önemlidir.
- İran kedileri böbrek yetmezliğine neden olan bir gen taşıdığı için, İran kedilerinde görüldüğü sıklıkta karşımıza çıkmasa da Chinchillalarda da polikistik böbrek hastalığı (PKD) konusunda dikkatli olmakta fayda var. Bu hastalık erken yaşlarda belirti göstermeye başlayabilir. Böbreklerde sıvı kistlerinin oluşmasına neden olur ve düzgün çalışmasını engeller. Tedavi edilmezse kronik böbrek yetmezliğine dönebilir.
İştahsızlık, kusma, çok su içme, çok sık idrara çıkma, uyuşukluk ya da depresyon gibi belirtiler varsa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle görüşün.
- Tüy topağı sorunu, kedinizin ara sıra kustuğu, top şeklinden çok, ince uzun, koza gibi şekli olan tüy yumaklarıdır. Bu yumaklar kediniz kendisini temizlerken diline takılıp yuttuğu tüylerin sindirilmesiyle oluşur. Midede ya da bağırsakta kalıp tıkanıklığa neden olabilir. Bu durum genellikle normalden daha fazla tüy döktüğü zamanlarda; mevsim geçişleri, stres, cilt hassasiyeti ya da obezite gibi problemlerin sonucunda olur. Düzgün beslenme ve tüy yumakları için kullanılan maltlar sayesinde bu süreçleri biraz daha hafif geçirebilirsiniz.
- Son olarak; saçkıran hastalığı (ringworm). Dermatofitoz da denen bu hastalık, deriyi etkileyen bir mantar hastalığıdır. Bu parazit uzun tüylü kedilerde, kısa tüylülere göre daha sık görülür ve kediden insana, insandan da kediye geçebileceği için çok dikkatli olmak gerekir. Kedinizin derisinde dış hatları kırmızı, yuvarlak kelleşmiş noktalar görürseniz mutlaka veterinerinizle iletişime geçin.
Chinchilla Kedisi Tarihi
Chinchillalar, insanların açık renkli kürke sahip bir kedi ırkı üretme arayışıyla geliştirdikleri en eski kedi ırklarından birisidir. Bu kedinin yapısal özellikleri, yıllarca süren seçici üreme sayesinde bu günkü haline geldi.
Chinchilla kedisinin kökleri, mavi/gri bir İran kedisinin, sokak kedisinden olan ve 1882’de İngiltere’de doğan gümüş renkli bir İran kedisi olan Chinnie’ye dayanıyor. Bu rengin devamını sağlayabilmek adına farklı ırklarla çiftleştirilmiş ve 1900’lü yılların başında bugünkü Chinchilla standartlarına ulaşılmış.
Chinchillalar şu anda hem The Cat Fansiers’ Association tarafından hem de Uluslararası Kedi Derneği tarafından İran kedisi ırkının bir türü olarak kabul ediliyor. Buna rağmen bazı kediseverler, Chinchilla’nın kendi başına bir cins olarak tanınması gerektiğini savunuyor. Geçmişte, ayrı bir cins olarak tanınması için bir hareket olmuş olmasına rağmen hala İran kedisine dahil olmaya devam ediyor.
Yine de Chinchillaları bir cins olarak kabul edenler dernekler de mevcut. The South African Cat Council, Chinchilla Longhair olarak bu ırkı kabul etmiş durumda.
Chinchilla sahiplenmek istiyorsanız yavru anneden ayrılmadan önce gidip ziyaret etmenizi, annesinin karnesini, safkan olduğuna dair belgeleri ve aşılarının olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Sahiplenmeyi düşündüğünüz kedinin gözlerine, kulaklarına ve pire için de tüylerine bakmayı unutmayın.
Her ne kadar günlük bakım gerektiriyor olsa da fiziksel özellikleri ve karakterleri sayesinde bu emeğe değiyor gibi görünüyor, siz ne dersiniz?
Bunları Biliyor muydunuz?
- 1971 yılında çekilen James Bond: Diamonds Are Forever filminde, James Bond’un düşmanı olan Blofeld’in kedisi için bir Chinchilla seçilmiş.
- Çocukluğumuzun filmi Stuart Little filminde Snowbell adındaki kedi de bir Chinchilla’dır ve beş ayrı kedi aynı karakter için kullanılmış.
- Chinchilla kedisi, belirli bir renk için özel olarak yetiştirilen ilk kedidir.
- Amerika’da Chinchillalar ‘Silver Persian’ Gümüş İran kedisi olarak da bilinir.
- Chinchillaların erken dönemlerindeki en önemli temsilcisi Silver Lambkin adlı bir erkek Chinchilla’ydı ve bu ayırt edici özel rengin yaratıcısının o olduğu düşünülüyor. Oldukça ünlüydü ve 1888’de Londra’daki Crystal Palace Show’da büyük ödüllerin çoğunu kazanmış.
Bir cevap yazın