
Başlıklar
Maine Coon kedisi, Amerika’daki evcil kediler arasında en popüler ırklardan birisi.
En büyük evcil kedilerden olan Maine Coon’un, hem zekası hem de etkileyici tipine rağmen her eve uygun olduğunu söyleyemem. Yine de, köpekseverleri kedisever yaptığı söylenen, kedilerin “golden retriever”ı sayılan enerjik ve neşeli bir kedi.
Amerika’da Coon Cat, Maine Cat, Maine Shag, the American Forest Cat (Norwegian Forest Cat’e benzerliği nedeniyle sanırım), the American Coon Cat ve American Longhair Cat gibi birçok farklı isimle de biliniyor.
Bu yazımda daha önce kedi bakan tecrübeli kişilere önerebileceğim bir ırk olan Maine Coon’u detaylarıyla anlatmaya çalışacağım.
Kısaca Maine Coon Kedisi
- Amerika’da Maine eyaletinden dünyaya yayılmış.
- En büyük evcil kedilerden birisidir.
- Yetişkin erkekler ortalama 6 – 8 kg, dişileri ise 3,5 – 5,5 kg’dır.
- Fiziksel gelişimlerini tamamlamaları beş yıl sürebiliyor.
- Ortalama yaşam süreleri 9-15 yıl arasındadır.
- İyi bir avcı ve dayanıklı bir ırk olduğu için kırsal bölgelerde tercih edilir.
- Genel olarak sağlıklı bir ırktır.
- Suyla oynamaktan hoşlanır.
- Enerjik bir ırktır.
- Kedi ve köpeklerle iyi anlaşır.
- Çocuklu aileler için uygun bir tercih olabilir.
- Diğer uzun tüylü kedilere göre daha yumuşak tüyleri vardır.
- Haftalık tüy bakımına ihtiyaç duyar.
Maine Coon Kedisi Karakteri
Bu kocaman kediler, sakin, insan odaklı ve uyumlu bir karaktere sahiptir ve nazik dev olarak bilinirler.
Sadık ve insanlarla birlikte vakit geçirmeyi seven bir yapıya sahip olmasına rağmen bağımsız olmaktan da hoşlanan, sırnaşık olmayan asil bir karaktere sahiptir.
Genellikle erkek Maine Coon’lar daha kedni başına ve oyuncu bir kişiliğe sahipken dişi Maine Coon’lar daha çok sahiplenen bir karakterdedir ve sakindir. Yine de her ikisi de ilgiden çok hoşlanır.
Maine Coon kedilerinin ortalama yaşam süresi 9-15 yıl arasında değişiyor. Fakat bu süre genetik rahatsızlıkların varlığına ve iyi bakılmasına göre değişkenlik gösteriyor.
Bengal kedileri gibi suyu çok severler. Su geçirmeyen yapıdaki kürkleri sayesinde iyi birer yüzücüdürler.
Soğuk iklimde yaşamaya uygun bir yapıya sahiptir. Kürkünün katmanlı olması ve tüylerinin uzunluğu çetin hava koşullarına uygundur. Patilerinin arasından taşan uzun tüyleri karda yürümek için idealdir. Tüylü kulakları ve gür kuyruğu da vücut ısısını korumaya yardımcı olur.
Çok sıcak iklimli bir bölgedeyseniz Maine Coon için bu sıcaklar bunaltıcı olabilir.
Zeki ve meraklı oldukları için oyuncaklarından ve bulundukları alandan çabuk sıkılma eğilimi gösterebilirler. Bunun için oyuncakları sıra sıra vermek ve sıkıldığı oyuncakları saklayıp aradan zaman geçtikten sonra ortaya çıkarmanız durumunda aynı oyuncaklarla tekrar tekrar oynamasını sağlayabilirsiniz.
Tırmanıp etrafı izleyebilecekleri bir kedi evi de mutlaka ilgilerini çekecektir.
İri bir ırk olduğu için küçük evlere uygun olmayabilir ve oyun oynamaya çok vakit ayıramayacak kişiler için doğru bir seçim olmayabilir.
Eğitilebilirlik Düzeyi
Büyük cüsselerinin yanında çok zeki olmaları da bu ırkı ilgi çekici kılan özelliklerden birisi. Zeki olduğu için eğitilmesi de oldukça kolay bir kedidir. Ödül maması vererek birçok numara yapmasını sağlayabilir ve oyuncakları yakalayıp getirmesini öğretebilirsiniz.
İnsanlarla İlişkisi
Sosyal bir ırktır. Herkesle vakit geçirip oyun oynamaktan hoşlanır ama bakıcılarıyla olan ilişkileri çok daha özel olur. Ona bakan kişiyle özel bir bağ kurar.
İri cüssesine rağmen kucak kedisidir. Yetişkin bir Maine Coon, kış aylarında kişisel ısıtıcınız gibi olabilir!
Oyun
Maine Coon kedileri büyük kedi olmanın da etkisiyle son derece enerjiklerdir. İnsanlarla, kedilerle veya köpeklerle oynamakta sorun yaşamayan uyumlu bir ırktır.
Daha mutlu ve stabil bir enerjiye sahip olması için arada bir tasmayla yürüyüşe çıkarmak veya her gün düzenli olarak en az 30-40 dakika oyun oynamanız gerekir.
İnteraktif oyunlar oynamaktan keyif almasına rağmen tek başına vakit geçirip oyalanabilir.
Evde olmadığınız veya birlikte oynamaya vakit ayıramayacağınız zamanlarda, oyalaması için etrafta ilgisini çekecek oyuncak ve eşyalar bırakmanızı öneririm. Özellikle hareket sensörlü oyuncaklar uzun süre sıkılmadan vakit geçirmesine aynı zamanda fazla enerjisini atmasına yardımcı olacaktır.
Tuvalet Eğitimi
Akıllı kediler olduğu için tuvalet eğitimini de hiç zorlanmadan öğreneceğinden emin olabilirsiniz.
Çok büyük oldukları için standart kum kapları, yetişkin bir Maine Coon kedisi için küçük kalacaktır. Özellikle de kapalı kum kapları cüssesinden dolayı onu zorlayabilir ve tuvaletini dışarı yapmaya başlayabilir. Bu nedenle ekstra büyük kum kabı seçmeye özen göstermenizi öneririm.
Kum kabının temizliğine de dikkat etmenizde fayda var. Her gün mutlaka temizlemenizi isteyecek titiz kedilerdir. Özellikle de bentonit kedi kumları topaklanıp taşlaştığı için kum kabı düzenli temizlenmediğinde kazabileceği alan azalır ve bundan rahatsız olduğu için etrafa tuvaletini yapmaya başlayabilir.
Miyavlama
Maine Coon kedileri, sesli bir şekilde duygularını ifade etmekten çok hoşlanır. Genellikle çok fazla miyavlamazlar fakat sık sık bağırmaları, titrek sesle mırıldamaları ve kuş gibi cıvıldamalarıyla bilinirler.
Ben şahit olmadım ama bazı Maine Coon kedilerinin kapı çaldığında köpek gibi hırladığı bile olabiliyormuş.
Çocuklar ve Hayvanlarla Olan İletişimi
Çocukların sert tavırlarına rağmen birlikte oynamaktan hoşlanan, sabırlı bir karaktere sahiptir.
Uyumlu bir ırk olduğu için sadece insanlarla değil, diğer kedilerle ve köpeklerle de iyi anlaşabildiğini görebilirsiniz.
Eğer kedinizle ilgilenmeye yeterince zaman ayıramıyorsanız veya yalnız olmaktan dolayı mutsuz olduğunu gözlemlerseniz ikinci bir kedi ya da köpek alarak bu sorunu çözebilirsiniz. Ama evinize bir her yeni yaşam arkadaşı eklendiğinde her şeyin daha maliyetli olacağını ve bakım için iki kat zaman harcanması gerektiğini unutmamak gerekiyor.
Avlanma içgüdüleri çok kuvvetli olduğu için hamster, guinea pig gibi kemirgen türlerle ve kuşlarla bir arada bırakmamanızı tavsiye ederim.
Maine Coon Kedisi Fiziksel Özellikleri
Erkek Maine Coonlar 6-8 kg ağırlığa ve 25 – 41 cm arası boya, kuyruklarını da dahil edince 97 cm’e kadar büyüyebiliyorlar.
Dişi Maine Coonlar ise 3.5 – 5.5 kg arasında değişen ağırlıkta olabiliyorlar.
Dişiler erkeklere göre biraz daha küçük vücut tipine sahip. Hem dişi hem de erkek Maine Coon kedileri fiziksel olarak yavaş olgunlaşırlar.
Bir Maine Coon kedisinin fiziksel olarak tamamen gelişmesi beş yıl sürebilir.
Sivri kulakları ve uçlarından püskül gibi sarkan uzun tüyleri, yabani kuzenleri olan vaşakla benzerlik yaratıyor.
İri gözleri ve kadifemsi uzun tüyleriyle ilk andan itibaren etkinlenmenize neden olan bir güzelliğe sahip.
Bu kedilerin göz rengi ve kürk rengi arasında bir ilişki görülmediği tespit edilmiş. Gözleri yeşil, sarı veya bakır rengi olabiliyor. Fakat beyaz kürklü olan Maine Coon kedilerinde mavi göz rengi ya da iki gözün farklı renkte olduğu da görülebiliyor.
Maine Coon kedilerinin kaslı, büyük boy ve geniş göğüslü, dikdörtgen bir vücut tipi vardır. Uzun gövdesi bütün uzuvları ile orantılıdır. Kuyruk uzunluğu genellikle vücut uzunluğuna eşittir.
Soğuğa karşı dayanıklılıklarından dolayı kırsal bölgeler için ideal bir ırktır. Açık alanda olması enerjisini atmasına da yardımcı olur.
Maine Coon Yavruları
Maine Coon kedileri ortalama olarak dört yavru doğuruyor fakat nadir de olsa, sadece bir tane ya da on iki tane yavuru aynı anda doğurduğu da görülmüş. Genel olarak altı yavrudan fazla olmadığını söyleyebilirim.
18 ile 24 aylık olana kadar çiftleştirilmemesi, hem annenin hem de yavruların sağlığı üzerinde zararlı bir etki olmaması açısından önemli.
Yavrulara on günlük olana kadar mümkün olduğunca dokunmamak gerekiyor. Onuncu günden sonra her gün nazikçe okşayarak insan etkileşimine alışmalarına yardımcı olmaya başlayabilirsiniz.
Dördüncü haftadan sonra ise yavru kedilere her gün oyunlar oynatıp pozitif etkileşimlerde bulunarak kendine güvenen ve sosyal yetişkin kediler olmalarına yardımcı olabilirsiniz. Dört ve on dördüncü haftalar arasında bu etkileşimlerde bulunulmayan yavrularda çekingenlik ve sosyal problemler görülebiliyor.
Tüyleri
Maine Coon kedilerinin, genellikle rakun gibi kahverengi tonlarında bir kürke sahip olduğu sanılıyor. Fakat bu ırkta lila ve çikolata kahvesi dışında, gri, sarı, tekir gibi her renk kürk görülebiliyor.
Kabarık ve uzun tüylü kuyruğu, karda batmasını engelliyor, şiddetli rüzgarın olduğu ve kar yağan hava koşullarında yüzünün ve vücudunun etrafına kuyruğunu sararak sert hava koşullarından korunabiliyor.
Diğer uzun tüylü kedilere göre çok daha yumuşak tüylere sahip. Fakat bu güzel kürkün olumsuz yanları da var.
Bu kediler çok fazla tüy döküyor. Maine Coon beslemekle ilgili söyleyebileceğim tek dezavantaj bu.
Düzenli olarak taramak, iyi beslenmesini sağlamak ve arada bir tıraş ettirmek tüy dökülmesini azaltsa bile, yine de mevsim geçişleri gibi tüy değişimi dönemlerinde bu önlemler beklediğiniz kadar etkili olmayabilir.
Maine Coon Kedisi Bakımı
Tüy Bakımı
Maine Coon, uzun veya orta uzunlukta değişen tüylere sahip bir ırktır. Kürkü yumuşak ve ipeksi bir yapıdadır. Tüylerinin alt, orta ve üst katmanlardan oluşması nedeniyle günlük tüy bakımının yapılması önemlidir.
Baş ve omuz bölgesinde daha kısa, karın ve yan bölgelerde daha uzun tüylerle kaplıdır. Bu ırkın bazı üyelerinde aslan yelesine benzer bir kıvrım görülür.
Maine Coon’lar tüy bakımlarını kendi kendilerine gayet iyi yapabildikleri için çok gerekmekdikçe yıkamanıza gerek yok. Ancak bir not olarak şunu söyleyebilirim; Maine Coon kedileri, Bengal kedileri gibi sudan hoşlanan bir ırktır. Bu nedenle sizin zorlamanıza gerek kalmadan kedinizi duşta bulabilirsiniz.
Yıkamanızın gerektiği durumlarda kedi şampuanları arasından kokusuz olanı tercih etmenizi öneririm. Kokulu ürünler kedinizi rahatsız edebilir.
Kış aylarında daha uzun ve dolgun, yaz aylarında ise daha kısa ve seyrek bir kürkü olur. Kısa ve seyrek hali bile diğer birçok ırkın kış tüylerinden çok daha uzun olur.
Uzun ve yoğun tüylerle kaplı kürkü parazitler için ideal bir ortam yaratıyor. Bu nedenle düzenli olarak pire ve kene kontrolü yapmayı, iç ve dış parazit ilaçlarını yaptırmayı unutmamak önemli.
Tarak Seçimi
Maine Coon kedisinin katmanlı kürkü zaman zaman düğümlenebiliyorr. Bunu engellemek için mümkünse her gün, her gün yapamıyorsanız bile en azından haftada üç ya da dört kez taramanız gerekir.
Özellikle uzun tüylü kedilerin tüy bakımı için birden fazla ve farklı özelliklere sahip taraklar kullanmanızı öneririm.
- Derisini çekiştirmeden ve tüylerini yolmadan düğümleri açmak için uzun ve seyrek dişli tüy düğümü çözme tarağı,
- Tüyleri tel tel ayırmak ve kabartmak için pin brush denen fırça,
- Tüy altı tırmığı,
- Slicker brush denen metal fırça.
Yıkama
Maine Coon kedilerinin çok katmanlı tüyleri, vücudunun ıslanmaması için şekillendiğinden dolayı bu kedileri yıkamak oldukça yorucur.
Tüylerini tam olarak ıslatabilmek, şampuanlamak ve durulamak çok emek isteyen zorlu bir iştir. Eğer bu konuda tecrübeli değilseniz bu işi evcil hayvan kuaförlerine bırakmak isteyebilirsiniz.
Eğer denemek istiyorsanız da mutlaka tüylerini iyice kuruttuğunuzdan emin olun. Kafasına, yüz bölgesine saç kurutma makinesini yaklaştırmayın. Kedilerin çok hassas kulakları olduğu için saç kurutma makinesinin yarattığı gürültü ve ısı onu rahatsız edebilir.
Diş, Kulak ve Tırnak Bakımı
Kedinizin dişlerini düzenli olarak her hafta fırçalamanızı tavsiye ederim. Yeterli temizlenmediğinde diş etlerinde enfeksiyon ve diş taşından dolayı çeşitli sorunlar oluşabiliyor.
Kulaklarını da içine bir şey sokmadan, etrafında oluşan kirleri nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Kedilerin kulakları çok hassas olduğu için bu işlemi dikkatli bir şekilde yapmalısınız.
Tırnaklarını iki haftada bir kesmenin yanında, evde en çok kullandıkları, başka bir deyişle; sahiplendikleri odalara tırmalama tahtası koymanızı öneririm. Bu hem tırnaklarını törpülemek açısından hem de mobilyalarınızı korumak açısından oldukça etkili bir yöntem olabiliyor.
Göz Bakımı
İran kedisi ırkında olduğu gibi gözlerinde sulanma problemleri yaşamadıkları için düzenli veya özel olarak bakım gerektirmeyen sağlıklı gözlere sahip diyebiliriz.
Yine de tüylerini tararken gözlerinin çevresini kontrol edip her şeyin yolunda olduğundan emin olabilirsiniz.
Beslenme
Genel olarak Maine Coon kedilerinin özel bir beslenme programına ihtiyacı olmaz.
Ancak neredeyse tüm yaşamları boyunca yavru kedi enerjisi gibi yüksek bir enerjiye sahip olduğu için diğer ırklara göre gün içinde daha fazla kalori harcarlar. Bu kalori kaybını karşılamak için kaliteli bir beslenme programı uygulamanız gerekecektir. Her kedide olduğu gibi, protein, yağ ve karbonhidrat dengesini kontrol edilmelisini tavsiye ederim.
Beslenme miktarını ve sıklığını, kedinizin yaşına ve kilosuna göre ayarlamanız ve zamanla değiştirmeniz önemli. Mevsim geçişlerinde beslenme aralarına vitamin takviyeli macunlardan ekleyebilirsiniz. Bu macunlar tüy dökmesini azaltma konusunda da yardımcı olacaktır. Ben ne zaman kedime düzenli olarak vitamin macunu versem o dönemde tüyleri daha çok parlıyor ve dökülme yarıya iniyor.
Büyük bir ırk olduğu için çok fazla yemek yemesi gerektiğini düşünebilirsiniz ama obeziteye yatkınlıkları olduğunu da unutmamak gerekir.
Maine Coon Sağlığı
Kedinizin sağlıklı olmasının önemli bir kısmı genetik özelliklerine bağlı olmasına rağmen iyi bir bakımla, düzenli veteriner kontrolleriyle sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmesine yardımcı olabilirsiniz.
Sadece yaşlandığında değil, yavruluğundan itibaren kaliteli yiyeceklerle beslenmesi genel sağlığı için son derece önemli. Maine Coon gibi ırklarda çiğ beslenme diyeti (BARF) sıkça tercih edilen bir yöntem.
Obeziteye yatkınlığı olan bir ırk olduğu için bunun önüne geçmek adına porsiyon kontrollü beslemeye alıştırmalısınız. Günde iki ya da üç porsiyona bölerek mama verirseniz kediniz kendini daha az aç hissedecek ve daha az yemek isteyecektir. Mama porsiyonlarını kontrol etmekte zorlanıyorsanız ya da evde birden fazla kişi varsa ve kediniz aç rolünü iyi yapıyorsa, zaman ayarlı mama kaplarından kullanmanızı öneririm.
Tüy bakımını aksatmamak Maine Coon kedilerinin genel sağlığı açısından da önemli. Tüylerinin bakımını aksattığınızda sadece tüyleri matlaşmıyor. Aynı zamanda, kendisini temizlemek için yaladığında çok fazla tüy yutmasına neden oluyor ve bu da mide ve bağırsak problemlerine yol açabiliyor. Ayrıca, tüyleriyle ne kadar sık ilgilenirseniz, pire ve kene gibi parazit kontrolünü de o kadar sık yapmış olursunuz.
Günlük olarak egzersiz yaptırmak, enerji birikmesi yüzünden agresifleşip etrafa zarar vermesini engellemek, fazla kilo almasının önüne geçmek ve sizinle olan ilişkisini geliştirmek için oldukça önemli.
Maine Coon Kedilerinde Sık Görülen Sağlık Sorunları
Feline hypertropic cardiomyopathy (HCM), safkan olsa da olmasa da, kedilerde en sık görülen kalp hastalığıdır.
Maine Coon kedilerinde de bunun kalıtsal olduğu düşünülüyor. Orta yaşlı, yaşlı kedilerde ve erkek kedilerde daha yaygın görüldüğü gözlemlenmiş. Bu hastalık ciddi ve ilerleyici bir hastalıktır ve kalp yetmezliği, kalpten kaynaklanan pıhtı nedeniyle felç ve ölümle sonuçlanabiliyor. Nefes yetmezliği, baygınlık ya da aşırı hareketsizlik gibi belirgin ve ciddi semptomları vardır.
Diğer bir potansiyel hastalık ise omurilik nöronlarında his kaybına neden olan, kalıtsal bir hastalık olan spinal musküler atrofidir (SMA). Genellikle 3-4 aylıkken belirtiler görülmeye başlanıyor.
Kalça displazisi (Hip dysplasia), sakatlıkla sonuçlanabilen topallık ve artrite neden olabilen, kalça eklemlerinde görülen bir anomali. Kalça displazisinden en sık etkilenen kediler, İran kedileri ve Maine Coon kedileri gibi büyük ırkların erkek olanlarıdır. Daha küçük boyutlu kedilerde daha az belirgin semptomlarla görülebilir.
New England bölgesinde bulunan orijinal Maine Coon kedilerinin çoğunda polidaktilizm diye bilinen bir özellik görülüyordu.
Polidatilizm, bir patide bir ya da daha fazla ekstra parmak eklemi olması durumunu anlatan bir terim. Bu durumun, kedinin sağlığına hiçbir şekilde negatif etkisi yok. Kara gömülmesini engellediğini ve daha rahat yürüdüğünü rivayet ediliyor.
Maine Coon Kedisinin Tarihi
Maine Coon kedisinin, Norveç Orman kedisi ve Sibirya kedisinin yakın akraba olması genel olarak kabul görmüş durumda.
Ayrıca Maine Coon kedisiyle ilgili birkaç rivayet var.
Bu rivayetlerden birisi; 1793’te idam edilen Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’in kedileriyle bağlantılı. Antoinette, ölümünden önce Fransa’dan kaçmaya çalışırken gemiye en değerli eşyalarını yükler. Bunlardan bazıları da sahibi olduğu Ankara kedileridir. Antoinette, Amerika’ya ulaşamamış olsa da kedilerinin ulaştığı ve bu bölgedeki kedilerle melezlenip Maine Coon ırkının oluşmasında katkı sağladığı düşünülüyor.
Bir başka hikayeye göre, Maine Coon’un atalarının 1700’lü yıllarda Vikingler tarafından getirilen Norveç Orman kedisinden (Norwegian Skogkatt) geldiği. Yapılan genetik testlerde Maine Coon’un hem Norveç Orman kedisinin hem de soyu tükenmiş, bilinmeyen bir yerel ırkın soyundan geldiğini ortaya koyduğu için bu hikayenin gerçeklik payı oldukça yüksek görünüyor.
Bence en komik rivayet ise; New England’daki evcil kedilerin rakunlarla çiftleştiği ve ortaya Maine Coon ırkının çıktığı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Maine eyaletine ait, kökenleri tam bilinmeyen ama bölgeye özel bir ırk olduğu düşünülüyor. 1850’li yıllarda, Avrupa ve Asya’dan gelen İran kedisi gibi uzun tüylü kedilerle Amerika’daki yerel kediler melezlenmiş ve ortaya iri, güçlü yapılı, sık ve uzun tüylü Maine Coon çıkmış.
Kabarık kuyruğunun rakunun (İngilizcede racoon olarak geçiyor) kuyruğuna olan benzerliğinden ötürü Coon adını almış.
Erken dönem kedi gösterilerinin en büyüğü ve en bilineni 1895 yılında New York’ta yapılmış ve bu gösteriyi Cosey adında kahverengi renkli, dişi bir Maine Coon kazanmış.
Öncelikle Amerika’nın Kuzeydoğu’sunda popüler olmuş ve dayanıklılığından dolayı çiftliklerde çokça tercih edilen bir ırkmış. 1980 yılında Birleşik Krallık’a ithal edilmeye başlanmış.
19. yüzyılın sonlarında kedi gösterilerinde oldukça popüler olduğu bir dönem geçirmiş fakat 20. yüzyılın başlarında denizaşırı ülkelerden getirilen uzun tüylü ırklar duyulmaya başlanmış ve daha sonra ırkın devamlılığı tehdit altına girmiş.
1950’li yılların sonuna doğru Maine Coon neslinin tükendiği ilan edilmiş. Tabii artık bunun abartı bir duyuru olduğunu biliyoruz. 1968’de Maine Coon Yetiştiricileri ve Hayranları Derneği kurulup ırkın türünün devamı için çalışmaya başlamışlar.
Maine Coon kedisi, o günden bugüne, günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en popüler ırklarından biri olarak yerini almış durumda.
Bunları biliyor muydunuz?
- Amerika Birleşik Devletleri’nin Maine eyaletinin resmi kedisi, 1985’ten beri Maine Coon’dur.
- 2015’te Amerika’nın en popüler üçüncü kedisi seçilmiş.
- “Gentle giant” yani nazik dev olarak nam salmış bir ırktır.
- Maine Coon ırkıyla ilgili ilk yazı, 1861’de Frances Simpson tarafından yazılan The Book of the Cat adlı bir edebi esere dayanır.
- 2010 yılında “Stewie” adında bir safkan Maine Coon, burnundan kuyruğunun ucuna kadar olan 128 cm uzunluğuyla “en uzun kedi” olarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmiş.
- Maine Coon kedileri yetmiş beş farklı kürk rengine sahip bir ırktır.
- Maine Coon kedisi, Amerika’nın ilk yerli gösteri kedisidir.
- 2004 yılında, Maine Coon ırkından Little Nicky isimli bir kedi, ticari amaçla klonlanan ilk kedi olmuş. Little Nicky öldükten sonra sahibi 50.000 dolar ödeyerek kedisinin klonlanmasını sağlamış.
- Harry Potter filmlerinde bekçi Argus Filch’in kedisi Mrs. Norris, Pebbles isimli bir Maine Coon kedisidir.
Doğal olarak melezlenmiş bu kedi, hem fiziksel özellikleri hem de sağlıklı bir ırk olması nedeniyle oldukça ilgi çekici.
Maine Coonlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Siz de bu yumuşak tüylü ve zeki, nazik devlerden bir tanesini evinizde istemez misiniz?
Sizin de bu güzel ırkla ilgili tecrübeleriniz varsa lütfen paylaşın.
Bir cevap yazın